Støttet av Norsk Kulturråd og Kulturetaten. Åpningstider: Ons - søndag 12 - 16. ​Rådhusgata 19, ​Anatomigården 0158, Oslo

Oppsummert


AUGUST

August ga oss vår tredje inhabile eks-kulturminister. Etter Anette Trettebergstuen, ble det avslørte at Thorhild Widvey hadde laget en lang liste over mulige kandidater til statlige styrer, med milliardærer, bekjente, forretningskontakter, og partikolleger. Så kom historien om Anniken Huitfeldt tause, våpen-aksje-kjøpende ektemann. Nok en gang — Terningkast 1.

Ateliersaken:

Kulturetaten har informert oss om at de har fått i stand rundt 50 nye atelier som planlegges utlyst i løpet av september/oktober. Atelierene er på Veterinærhøgskolen, Tøyenbekken, og Vestre Gravlund kapell. Tildeling planlegges innen januar 2024.

Mer trengs for å dekke de 150 atelierene som blir borte, og BO har sammen med NK Oslo, UKS, LNM, NBF, NG, NTK og NBK etterspurt et hastevedtak i bystyret om forlengelse av leieforholdet for kunstnerne på Ila pensjonat. For mer om atelier, se den politiske debatten på Kunstnernes Hus, arrangert av BO og UKS 28. august her.

Fagprat:

Ina Blom mente Munchmuseet «ikke har annet enn overflatisk respekt for kunsthistorisk kompetanse» etter at de nylig ansatte fire direktører uten kunstfaglig bakgrunn. Tone Hansen, opprinnelig utdannet som kunstner fra Statens Kunstakademi, responderte: «Jeg vet hva kunst er», og debatten var i gang.

«Jeg innfører kanskje en litt mer caring lederstil» sa Kasper Teglgaard Koch, MUNCHs nye avdelingsdirektør for samling og utstilling (et word han har learna i England!)

Museets nye formidlingsdirektør Lise Rønneberg på sin side, har en Linkedin-profil der det står: «Min superkraft er å dekode mønstre om til publikums-suksesser.» (Du finner aldri Formidlingsfantomet — Formidlingsfantomet finner deg!)

De nyansatte avdelingsdirektørene Harald Nygård Kvam og Kristina Finne trakk frem Munch som merkevare når de skulle si noe om hvorfor de er glade for å ha fått jobben.

«Romantiske essays», en samling artikler av Stian Grøgaard (1956–2021) har supplert debatten. Med et sukk fra graven påpeker Grøgaard at kulturinstitusjonene ikke lenger styres av fagfolk, men av kommunikatører, som først og fremst er opptatt av institusjonens kundegrunnlag.

Tidligere direktør og Polestar-entusiast Stein Olav Henrichsen mente mye om saken, blant annet at «Det er gode lederegenskaper og kompetanse innen ledelse som er avgjørende for å lede». Så da vet vi det. (Jobber barna dine på MUNCH ennå Stein?)

Hansen forsvarte seg med at «Vi har ikke et styre i museet, og derfor trengs en ledergruppe som også tenker langsiktig – sammen med politisk ledelse og Oslo kommune». (Har dere ikke et styre?)

«Nye ledelseseksperter er gjerne raske til å forsikre at de vil lytte til kunsthistorikerne. Det høres jo fint ut, men er mest av alt foruroligende. For slik snakker man bare om personer som ikke har noen reell makt og som heller ikke skal få det.» skrev en gruppe direktører og kunsthistorikere i Aftenposten med Blom i spissen. (Heldigvis sier alle at de skal lytte til kunstnerne!)

Medie-Norges nye kunstyndling, Laila B fra Løddingen, skapte blæst under Arendalsuka.

Kritikk:

Det var måneden for Arendalsuka, som forventet begynte med rabalder rundt Morten Traavik og Laila B’s utstilling «Public Enemy». (Bertheussen fikk endelig spille offerrollen, i motsetning til før, da hun spilte offerrollen)

Mona Pahle Bjerke var først ut med sitt kunstkritiske ørneblikk. Hun konstaterte at Bertheussen kun er «en kuriøs marionett i et større kunstverk signert av Morten Traavik.» Om et av maleriene la hun til: «Armene er ikke troverdig fremstilt». (Og det er ikke første gang Laila tuller med en armlengdes avstand!)

«Sårbar, litt pirrende og også nedverdigende» mente Christian Ringnes, som kjøpte «Bend Over» — den med de utroverdige armene —  allerede på åpningskvelden. (Etter å ha kommentert til Klassekampen at han har lært at man alltid skal ta seg en tenkepause før man kjøper kunst)

Intermezzo: Otto Jespersen og Christopher Nielsen liker Bertheussens fandenivoldskhet!

Så kunne Sløseriombudsmannen fortelle at «Jeg har ikke hatt noen rolle i dette, men Morten har jo vært en slags fosterfar for meg i kunstverden, og nå har jeg flyttet hjemmefra – mens Laila har sin dåp. Hun er som en fostersøster»

Og der forlater vi det siste kapittelet i rettsdramaet om en nystiftet kjernefamilie og kunstens terapeutiske potensial.

«Fotografiene til Berge og Ohldieck gir et bidrag til diskusjoner om kunsthistorie, skeiv estetikk, og sensur» fikk vi høre i den første saken etter sommerferien på Kunstkritikk, om den sensurerte utstillingen i 1983 på Nordens hus i Reykjavik av Kjetil Berge og Göran Ohldieck, som nå har gjenoppstått.

«Alle barberbladene og «ballongene» er en ventende katastrofe, utstillingens klareste dramaturgi» skrev Line Ulekleiv om Per Barclay på Henie Onstad.

«Den stripete sirkustelt-aktige tekstilplata som tjener som bakgrunn for et besnærende portrett av en ung, kroppsløs mann, fungerer underliggjørende» skrev Sara Hegna Hammer om Calle Segelberg på Kunstnerforbundet.

På «kulturmiddelklassens Legoland» — Louisiana — har 47 år gamle Ragnar Kjartansson fått seg en retrospektiv: «Epic Waste of Love and Understanding». Ifølge Kunstkritikks Kristoffer Jul-Larsen er «den maskuline melankolien – so 2010s!». Kritikeren mener det går «an å tenke at dette er kunsten som belønnes i vår tid: Passe kritisk (javisst, men det er uklart hvor kritikken rettes), passe overskridende (ikke veldig), passe selvbevisst (svært).»

«På verdensbasis utgjør omsetningen av Pablo Picasso alene mer enn det samlede kvinnelige kunstmarkedet», reflekterte Mona Pahle Bjerke om «Gába – kvinnelig skaperkraft» på Nordnorsk Kunstmuseum.

Kunsthistorien er passé. Nå blir kunsthistorikere sett på som brysomme syndebukker, opplyser kunsthistoriker Åsmund Thorkildsen.

Raskt oppsummert

  • «Gratulerer med ny jobb som rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. En tung institusjon, og en ganske syk pasient» begynte Morgenbladets intervju med KHiOs nye rektor Marianne Skjulhaug. Hennes svar til den pleietrengende kan gi håp: «Kunsten er under press, og det jeg tror er kjempeviktig for at den skal styrke sin posisjon i samfunnet, er at man ikke må gi opp kunsten. Man må ikke begynne å ligne for mye på andre former for å bli akseptert. Det er ikke bare glasur, eskapisme, eller noe du gjør på fritiden din, det er virkelig en grunnleggende samfunnskraft som kan endre samfunnet.»

  • Professor og kunstner Brit Haldis Fuglevaag ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden

  • Toril Johannessen blir neste års festspillutstiller i Bergen Kunsthall

  • Einar Grinde mottok Eckbos Legats Jubileumsstipend

  • NBK deltok på debatter under Arendalsuka, og ville at andelen visuell kunst i DKS skal opp, slik at «flere elevar får møte samtidskunst i skolehverdagen» skriver styrelederen i en pressemelding.

  • «Dette er tungt, dette er krevende. Dette er relevant», hilsen Åsmund Thorkildsen i Kunstavisen, som også har mye å si om ting, og hvordan å stille dem ut. Portrettfoto av professoren gir samtiden et beskyldende blikk — for den er «anti-intellektuell». (Og så siterer han Shakespeare og Nietzsche, for det er relevant, tungt, og få som har hørt om!)

  • Den nye visuelle profilen til Kulturrådet hadde en prislapp på 1.7 millioner kroner, og en halv million har gått til utvikling av ny logo.

  • Kaveh Therani snakket om sin nye film «Hør her’a» i Klassekampen, fra sitt studio på Ila pensjonat

  • Filmen «Ellos eatnu – La elva leve» ble tildelt Amandaprisen for beste norske kinofilm

  • Info om den kommende utgaven av Bergen Assembly dukket opp på e-flux.

  • Master i kunstfag, Anja Nilsen, lurer på om kuratorrollen har gått ut på dato. (Akkurat som en Master i kunstfag?)

Kultur-Norges svar til prinsessen som ingen kunne målbinde, Danby Choi, debutterer som forfatter.

Tidligere KHiO-rektor mener at påstandene om overakademisering av kunstutdanningen er vas.

Lesestoff:

«Det foregår ikke noen faglig akademisering av kunstutdanningene utover det de påfører seg selv», mente tidligere rektor Jørn Mortensen i Morgenbladet, i en kritikk av kritikken.

Reaksjonsøkonomiens tidsalder kan være utmattende for oss alle. «👏using👏your👏voice!» kaller Caroline Busta og Lil Internet utfordringene med en kulturdebatt som applauderer unyansert provokasjon som ytring. «Holographic media»ser på hvilken media-epoke vi er på vei inn i.

Gammelt nytt:

800 år før Kristus gikk noen rundt i det som nå er Sveits, med en spydspiss laget av jern fra en meteoritt.

Calle Segelberg er en av de tre kunstnerne som i skrivende stund stiller ut hos Kunstnerforbundet. (Foto: Kunstnerforbundet)

I Oslo:

Per Barclay var på Henie Onstad, det var åpning med Tore Magne Gundersen, Sofia Karyofilis og Calle Segelberg på Kunstnerforbundet, ISCA viste Ida Madsen Følling og Markus Lie Stensrud, Mette Hammer Juhl åpnet «Time Killer» på Pachinko, «Posthumous Tales» av Signe Johannessen på Oslo Kunstforening, Galleri Golsa åpnet «Behandling» av Erlend Grytbakk Wold, Lotte Konow Lund åpnet på Brandstrup, Mikael Lo Presti på Standard, Jens Stegger Ledaal på Bærum Kunsthall, «Sorte gutter gråter ikke» var utsolgt Hos Arne, «Mechanism» av Coline Cherry på K4, Per Maning på Buer, Lars Stensli på Kösk, «Tidsbilder» vistes på Deichman Bjørvika, mens Julia Fjelddalen var på Fotografiens Hus. Norsk Maritimt Museum slo til med «Havets demoner» av Karl Erik Harr, og Bunny’s garage viste Hedda Ottesen, mens Galleri Vanntårnet skiltet med Magne Furuholmen.

Kunstig intelligens fortsetter å ta over verden i øst og vest, sier eksperter.

I mellomtiden:

Eksperter anslår at AI-generert innhold kan utgjøre så mye som 90 % av informasjonen på internett om noen få år. Det kan føre til «Habsburger A.I.», som betyr «A system that is so heavily trained on the outputs of other generative AIs that it becomes an inbred mutant, likely with exaggerated, grotesque features.» Samtidig viste et kontor i Kina hvordan kunstig intelligens allerede brukes til å bygge storslått arkitektur i forskjellige sjangre i saken «It’s already way beyond what humans can do».

Simon Daniel Tegnander Wenzels On Lycanthropy, Fabulations & Weaving Spells vises på BO til og med 24. september. (Foto: Adrian Bugge)

Tilbake til BO:

BO har åpnet høsten med ny utstilling. Ellers har vi gleden av å ønske velkommen til I AM UNDONE Vol 3. som arrangeres av kunstnerkollektivet Lili Re den 12. september. Her vil Marianne Kjærsund, Lydia May Hann, Ingrid Berger Myhre og kunstnerduoen Only Slime vise upolerte og nye verk på loftet vårt.

I tillegg er det duket for Oslo kulturnatt fredag 15. september, hvor vi holder åpent til 20:00 og Oslo Art Weekend 15.-17 september. I den forbindelse vil Simon Daniel Tegnander Wenzel performativ jobbe videre med de ulike prosessene i utstillingen. Vel møtt!

God september!

 
Søknadsfrister: