
Vi har prøvd å kaste ball med Omar hele måneden uten hell. Håper på snarlig kontakt på en basketballbane nær deg!
Tilbake i virkeligheten:
Etter mye frem og tilbake meldte Klassekampen at Kulturbyråden lar kunstnerne på Ila få bli ut 2023. Nå fortsetter kampen om å gjøre atelierene permanente, og styrke atelierordningen. Eivor Evenrud har støttet arbeidet og både MDGs Viktor Rakov Gjengaar og Høyres Mehmet Kaan Inan kom på banen og talte kunstnernes sak. 15. mars møter BO Kultur og utdanningsutvalget for å fremme innbyggeroppropet om å styrke ordningen og bevare Ila og Myntgata. NBK skriver samtidig om hvordan kunstnere presses ut av sine atelier over hele landet.
Pengene ligger derimot løst når idretten roper opp om vanskelige kår, og Trettebergstuen bevilget like greit 100 millioner fra overskuddet til Norsk Tipping til breddeidretten. Nå venter vi på 100 millioner til det brede kunstfeltet.
Kunstverdenens egen Egon Olssen og mannen med sidesleiken Werner Jensen er i motvind. Politiet anslår nå at verdien på bildene hans «er lik null».
«Det har vært vanlig for kunstnere å benytte seg av pseudonymer siden middelalderen» påsto Werner. (Vi har hørt at det også var vanlig å forfalske CV’en sin i Vikingtiden!)
Første vitne i rettssaken var — hold deg fast — Mona Pahle Bjerke. Spurt om Werners løgn om å være basert i Berlin sa hun: «Vi vet at det er i Berlin det skjer. Å kunne si at man bor og arbeider i Berlin gir øyeblikkelig en følelse av at man er en del av det globale kunstlivet» (brikkene faller på plass, Mona skulle jo skrevet anmeldelser i Berlin!)
Påtalemyndigheten slo fast at ikke alt er lov i kunsten og ba om ett år og tre måneders ubetinget fengsel.
Kunstnernettverket, som representerer 19 kunstnerorganisasjoner i Norge, uttrykte bekymring over at prinsippet om en armlengdes avstand er på vei til å bli én lang pekende finger i det nydøpte Kulturdirektoratet.
En lignende bekymring er å finne ved International Council of Museums (ICOM), som mener at politiske føringer utfordrer Europeiske museers kapasitet til å være autonome kulturaktører.

Det stormer rundt Nasjonalmuseet om dagen. Ane Hjort Guttu og Andreas Breivik dro på befaring med Klassekampen for å kaste kanon i steinhus.
Kritikk:
Hvem kan påså at kunst ikke engasjerer «folk flest»? For det skal vanskelig gjøres å ikke ha fått med seg rabalderet og sensuranklagene etter Stina Högkvists begrunnelse for fjerningen av Christian Kroghs «kolonialistiske»maleri. Det var viktigere at Nasjonalmuseet var «fresht». «Dette var en sleivete og lite gjennomtenkt bemerkning» uttalte hun dagen derpå.
Maleriets etiske og estetiske kvaliteter til side, noterer vi at selv Hindsbo kastet Högkvist under bussen med kronikken «vi driver ikke med kansellering». Nei, heller ikke «ideologiske motiver. Den slags holder som sagt ikke Nasjonalmuseet på med». Problemet er at et Nasjonalmuseum må klare å håndtere (og montere) en lang rekke ideologiske motiver, enten de vil eller ikke.
Det er et under at Nam, med en så oppblåst markedsavdeling, ikke har klart å håndtere media bedre (eller som det spekuleres i nettforumenes mer konspiratoriske hjørner; var det hele et intrikat PR stunt?). Subjekt fråtset i saken og proklamerte at «hele Norge var blitt anti-woke», men kalte svenskehetsen «forkastelig». BOs dom: Hvis museets kritikk av maktmisbruk skal tas på alvor burde Fredriksen-familien snarest følge Hindsbo ut døren. (De kan jo alle dra til Amerika?)
Samtidig var debatten om den norske kanon løs på dekk. Kari Adora Hauge pekte på hva som startet det hele: «Ønsket om én kanon skjønner jeg er viktig for Gjessing, som er konsulent og en påvirker for verdifulle samlinger. Da handler det om penger og investeringer og mekanismer som jeg skulle ønske han kunne si litt om.» Noe også Andreas Breivik påpekte under sin spankulering i Nam med Ane Hjort Guttu, som like greit kalte debatten om kanon fascistisk. (Vi noterer at Gjessing tålte kritikken av kvinnesynet sitt dårlig, og kalte det for «en fremdeles gangbar quasifeministisk sjargong.»)
Ahmed Umars’ Glowing Phalanges åpnet med stor fanfare og åpningstale av Trettebergstuen om kunstens viktige rolle for ytringsfrihet på Kunstnernes Hus. Lars Elton kalte utstillingen «ekstraordinær» og «fremragende» i Dagsavisen. Umar har også generert overskrifter som «kunstner lager skulptur av vaskebjørnpenis» og «stiller ut vennens nyrestein»
Tiril Flom tok for seg Elise Storsveen på Vigelandsmuseet, men savnet noe i utstillingen. En «liten genistrek» proklamerte Dagsavisen. (Og vi noterer at Mona Pahle Bjerke for en gangs skyld var begeistret).
Synnøve G. Wetten viste oss evigheten i Trondheim, ifølge en svevende Tommy Olsson.
«Småkåt sosialantropologi» kalte Nora Joung utstillingen på Fotogalleriet med ukrainske Julie Poly i Kunstkritikk.
Kåre Bulie påpekte at skulptør Morten Jensen Vågen følger lange tradisjoner på Norsk Billedhoggerforening, og «skulpturene er ganske visst ikke uten bitt og uro».

Kuratorene for den kommende Momentumbiennalen, kunstnernettverket Tenthaus, har den siste måneden annonsert samarbeid med flere norske og internasjonale institusjoner, blant disse Høstutstillingen.
Raskt oppsummert
- Samenes nasjonaldag ble feiret 6. februar, og i motsetning til for 30 år siden, fikk du det antageligvis med deg. Dagen ble blant annet feiret med performance på Kunstnerforbundet, med Marita Isobel Solberg.
- Samiske aksjonister og allierte «stenger staten» i protest mot vindmølleparken på Fosen. BO har signert opprop til støtte for aksjonistene. Heia reindriftsnæringa!
- Det gikk hett for seg i debatten mellom Subjekts redaktør og Kulturrådets Sigmund Løvåsen. «Sprøyt» kaller han Danby Chois påstand om at «Kulturrådet og norske kunstnerorganisasjoner burde ta Ytringsfrihetskommisjonens rapport på alvor. I stedet motsetter de seg bare funnene. Helt uten dokumentasjon» (Vi har kjøpt munnkurv til begge to!)
- «All verden er en scene, skriver Shakespeare. Da mener han ikke under jorda. Vi kommer alle tidsnok under jorda!» var Marianne Heskes sardoniske respons til Trettebergstuens plan om en bat-cave under Nasjonalgalleriet
- Dukkemaker og kunstner Bjørg Mykle, som laget dukkene Pompel og Pilt døde, 82 år gammel, meldte Dagbladet
- Khio knuste sparegrisen og brukte opp alle sine oppsparte midler, mens rektor Markus Degerman trakk seg, og blir erstattet av NTNU-dekan Marianne Skjulhaug
- Louise Bourgeois edderkopp-skulptur «Maman» vil bli utstilt i Slottsparken i Oslo i hele sommer, opplyste Kongehuset
- Fire menn fra et «kunst- og taggemiljø» er i Oslo tingrett dømt for en rekke tyverier av kostbare designmøbler
- I VG saken om Lavrans Borgen, som har malt noen bilder med Maud Angelica, sier nykommeren at «planen min er faktisk å bli en av verdens fremste kunstnere»
- Avdøde Lars Vilks’ episke konstruksjon Nimis ser ut til å bli vernet som et kulturminne, men noen hindere gjenstår
- Munchmuseet forlenget samarbeidsavtalen sin med oljeselskapet Inpex Idemitsu Norge AS og 7. mars deltar NBK i paneldebatten «Er klimakollaps noe fagforbund kan ignorere?» på VEGA scene.
- En gruppe kunstinteresserte pådrivere stoppet byggingen av det som skulle bli USAs største sol-farm for å bevare Land Art av Michael Heizer. (Ikke snakk om å stjele rampelyset!)
- Ane Hjort Guttus film «Voice» er tatt ut til konkurranse på Nord-Europas viktigste dokumentarfestival, CPH: DOX i København, melder filmbyrået Jack
- NBK annonserte at Høstutstillingen kommer til Momentum
- «Mediene er rasistiske» var Elon Musks respons etter at Dilbert-skaperen Scott Adams nylig beskrev svarte mennesker som en «hatgruppe», og rådet hvite mennesker til å «komme seg vekk» fra dem. Hundrevis av aviser har brutt samarbeidet med Adams etter tiraden.
- Vermeer er i vinden, og den mest omfattende presentasjonen av kunstnerskapet noensinne er å se i Amsterdams Rijksmuseum. (Hvem vil vel ikke Værmeer på dét?)
- Marcel Duchamp var fan boy av den for de fleste ukjente forfatteren Raymond Roussel (1877–1933), noe Texte Zur Kunst utforsker i en artikkel av Mark von Schlegell
- Corecore og Dada? En introduksjon fra Hyperallergic
- Langlest? Til de som ønsker en lengre analyse av «the Reaction Economy» i lys av de heftige reaksjonene rundt Krogh og Roald Dahl m.f., kan lese William Davids dypdykk i begrepet i London Review.
Og så var det:
Frihetens former på Munchmuseet, Makt og avmakt på NITJA, The New Cosypå QB gallery, Kunstnerforbundets fire nye utstillinger, KC Tidemands An exploration in thread ved Buer gallery, Sasha Gymns Blood And Fingerprints på K4, Julia Boraccos malerier i KB Contemporary, Doge/Hogs av Espen Henningsen og David Stenmarck på Oslo prosjektrom, utstillingen Peel av Stian Ådlandsvik på Van Etten, Hanneline Røgebergs tredje utstilling på Galleri Riis, Gruppeutstillingen Ordinary days på Sagene Kunstsmie og The Ukranian issue på Vasli Souza, samt Rob Kulisek på VI, VII og TALK LATER med Ole Martin Lund Bø og Sverre Gullesen på Køsk.

EAT THE RICH: De rikeste blir rikere og rikere – her lakse(lus)oppdrettsarving og en-prosentsmiliardær Gustav Magnar Witzøe, mens han kontemplerer over livets urettferdigheter.
I mellomtiden:
Den rikeste en prosenten av verdens befolkning har grafset til seg nesten to tredjedeler av all ny rikdom skapt siden 2020, tilnærmet dobbelt så mye som de nederste 99 prosentene. Gabriela Bucher, direktør i Oxfam International uttalte: «Å beskatte de superrike og deres bedrifter er døren ut av dagens overlappende kriser. Det er på tide at vi river ned myten om at skattekutt for de rikeste resulterer i at formuen deres på en eller annen måte «siler ned» til alle andre. Førti år med skattekutt for de superrike har vist at et stigende tidevann ikke løfter alle skip – bare superyachter.» (Så la lakselusen spise de rike!)
Tilbake til BO:
Forrige uke åpnet vi to nye utstillinger som blir stående til 26. mars: den kollaborative videoinstallasjonen Liv laga seg bevisløse tilstander av Helene Sommer og Ole Christian Ellestad og Elisabeth Mathisens Utsikt mot skog.
Sist, men ikke minst – imorgen 2. mars braker det løs for BOs årlige årsmøte. Er du medlem av BO? Kom på årsmøte i Anatomigården kl. 18:00!
God mars!