Støttet av Norsk Kulturråd og Kulturetaten. Åpningstider: Ons - søndag 12 - 16. ​Rådhusgata 19, ​Anatomigården 0158, Oslo

Lykourgos Porfyris

Teorien om hvit overlegenhet er en irrasjonell krenkelse mot grupper av mennesker og minoriteter.  Teorien er basert på pseudovitenskap om raseteori og eugenikk, et eksempel på dette er eugenikeren Karl Pearson som mente at albinisme er en degenerasjon av den hvite rase (1915). Dessuten er denne type historieforståelse vanligvis basert på feiltolkede eller usammenhengende historiske tekster, som The Foundations of Nineteenth Century (1899) av Houston S. Chamberlain. Moderate foreslår dialog som løsning på problemet. I mellomtiden troller og håner nynazister og høyreekstreme politikere den offentlige debatten. Høyreekstremistene har vist oss at det eneste språket de forstår er sitt eget.

The Hyper Whites tilegner seg høyreorientert retorikk gjennom et språk basert på feiltolkede tekster og meningsløse rase og -konspirasjonsteorier. Lykourgos Porfyris prosjekt har som mål å dekonstruere og undergrave stereotype oppfatninger om rase, eugenikk og overtro. Ved å bringe sin egen albino-identitet inn i arbeidet, overspiller Porfyris det irrasjonelle verdenssynet og fører det inn i en blindgate.

Prosjektet spørsmålsstiller den stereotype fremstillingen av albinoer som mørke, onde skapninger i populærkulturen, inkludert gjennom filmer, tegneserier og skjønnlitterære romaner, samt fetisjiseringen av albinoens hvithet som en fremmed form for skjønnhet gjennom media og motekampanjer. Utstillingen er delt inn i tre fiktive historier om albino-kjettere, organisasjoner og enkeltpersoner som presenterer sine egne kosmiske teorier. Alle malerier, videoer og graveringer i utstillingen kartlegger Lykourgos fabrikkerte bevis.

Lykourgos Porfyris er en billedkunstner som bor og arbeider i Oslo og Athen. Han har en BA fra Athens School of Fine Arts og en MA fra Kunstakademiet i Oslo.  Han jobber tematisk med å skape nye myter og legender ved å mistolke store, episke narrativ, og deres tendens til å omfavne vinnere og helter. I Porfyris fiktive, alternative kosmos løftes taperne og deres «mislykkethet» frem og feires. Han utforsker egen albino-identitet og nedsatt syn i sine nyeste arbeider. Spesielt går han inn i hvordan albinoer blir fremstilt i vestlig kulturhistorie og samtidig populærkultur. 

Lykourgos har blant annet deltatt på den 6. Athen-biennalen, og på utstillinger ved Akershus Kunstsenter, Arnolfini galleri Bristol, Freud Museum i London og Fylkningen i Stockholm.

Åpningstider
Ons – søndag
12 – 16

Adresse
​Rådhusgata 19 ​
Anatomigården 0158
Oslo

Kontakt
E-post: post@billedkunstnerneioslo.no

BO er støttet av Kulturdirektoratet og Oslo kommune.

BO – Billedkunstnerne i Oslo © 2021.  Nettside av Medienor AS