I utstillingen Miasma Protoplasma presenterer Linda Morell kyborg-assosiative skulpturer laget av tre, glass, metall, keramikk og 3D – print. Skulpturene er delvis formet for hånd, men har også blitt til i en immateriell virtual reality prosess.
Tematisk sirkler utstillingen rundt smittsomme sykdommer og historiske medisinske teorier. Miasmelæren var fra antikken frem til slutten av 1800-tallet den rådende teorien for hvordan sykdom på usynlig vis kunne spres via luft. Dunster fra forråtnelse og særlig natteluften ble ansett som skadelig. Tittelens betydning; Miasma (en ubehagelig lukt) og Protoplasma (innholdet i celler som ansås gav forutsetning for liv), viser til hvordan vi historisk sett har tolket menneskekroppens interaksjon med omgivelsene. I dag har moderne vitenskapelig kunnskap om mikrobiologi, virus og bakterier overtatt som narrativ, og pandemien har ytterligere blåst liv i en mytologisering av disse forestillingene.
I verkstitlene finnes referanser til Micrographia (Robert Hooke, 1665), den første publikasjonen med illustrerte insekter og planter slik de ser ut gjennom mikroskop, og hydraen en enkel organisme som finnes i både ferskvann og saltvann hvis reproduktive egenskap i form av selvdeling gjør den teoretisk udødelig. Morells skulpturer skaper sammen et forslag til parallelle univers, som gjør oppmerksom på hvordan begrenset forestillingsevne former våre tolkninger også i dag.
Linda Morell (født 1993, Halmstad, Sverige) er en kunstner basert i Bergen. Hun har en mastergrad i samtidskunst fra Kunstakademiet i Bergen (2019) og en bachelorgrad fra Konsthögskolan i Umeå (2017). I år har Morell vært aktuell med separatutstillinger Balsamarium ved Nordnorsk Kunstnersenter, Svolvær (2021), og ved Aldea, Bergen (2021). Tidligere kollektivutstillinger innbefatter FRAMTIDSKROPP #2, Cana Konstförening, Gävle (2020), FISTFUL OF LOVE, KRAFT, Bergen (2020), One can play more than one, Norrbyskär Konsthall, Norrbyskär (2020). På Norske kunsthåndverkers Årsutstillingen på Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsø (2020) ble hun tildelt Norske Kunsthåndverkeres debutantpris. Morell er representert i samlingene til Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Førde og KODE, Bergen.
Utstillingen er produsert hos Aldea og er støttet av Norsk Kulturråd.
Les samtale mellom Linda Morell og Hedda Grevle Ottesen.
Les Victoria Durnaks anmeldelse Hygienens attraksjon av utstillingen i kunstkritikk.no, 13.09.2021
Foto: Dale Rothenberg
Foto: Adrian Bugge