Støttet av Norsk Kulturråd og Kulturetaten. Åpningstider: Ons - søndag 12 - 16. ​Rådhusgata 19, ​Anatomigården 0158, Oslo

Jessica MacMillan

I sin første separatutstilling i Oslo, fremstiller Jessica MacMillan solsystem som en skulpturpark. Everyday Moons består av tre 3D-animerte videoverk som tar for planetene Mars, Uranus og Jordkloden. Hver av planetene har fått en ny måne, en bestående av hvite, like, standard kaffekopper i porselen, en av fuktige, modne jordbær og en av hvite, myke ullsokker.

De visuelle bildene er utviklet i samarbeid med Dr. Charles H. Lineweaver som er professor ved Australian National University’s Planetary Science Institute (PSI). Sammen har de forestilt seg hvordan landskapet på hver av disse nymånene kunne sett ut –for eksempel, hva kan en bestemt diameter og hvor høyt kan fjellene på en sokkemåne være? Videre, hvilken type atmosfære ville en jordbærmåne trengt for å forhindre at jordbærene øyeblikkelig frøs i verdensrommet ?

Videoene visualiserer fenomenet gravitasjonskollaps, et begrep som beskriver hvordan et astronomisk objekt blir bundet av materies påvirkning og så trekkes inn mot dets tyngdepunkt. Med andre ord, gravitasjonskollaps er hva som gjør ting sfæriske i verdensrommet. Mindre legemer slik som Asteroider og kometer er ofte irregulære former, og massen deres er ikke stor nok til at tyngdekraften kan overta bindende krefter i materie. Så mens legemets masse øker i størrelse, er det et spesifikt punkt for hvert element der tyngdekraften tar over og drar de små legemene inn mot sfæren. Dette kan vi også se her på jordkloden; om man går nedover en fjellside der jord og steiner ruller nedover høyden, kan man se det som om planeten vår i det øyeblikket ble litt mer sfærisk.

Jupiter, vol. I

I tillegg til videoene har MacMillan for anledningen publisert sin første fotobok: Jupiter, vol 1. Her har hun dokumentert sine siste fem års møter med planeten Jupiter. Hver gang hun har sett planeten på himmelen har hun pekt opp mot Jupiter og tatt et bilde på mobiltelefonen. I hvert enkelt bilde ses Jupiter som en hvit prikk. På sidene har den hvite prikken den samme koordinaten, som betyr at noen av bildene, på grunn av en lav eller høy plassering av prikken får en «bleed» fra toppen eller bunnen av arket. Jupiter står konstant på samme sted på arket, mens alt annet rundt planeten skifter plass.

Gjennom video, skulptur og installasjon bruker MacMillan hverdagslige funnede gjenstander samt geofysisk orientering og optiske instrumenter for å undersøke konsepter innen astronomi og planetologi. Ved å plassere kjente, alminnelige gjenstander i astronomiske sammenhenger, tar hun sikte på å domestisere de større skalaene av virkeligheten med å skape en forbindelse til hverdagslivet. 

Jessica MacMillan (født. 1987, New Hampshire, USA) er en kunstner og amatørastronom bosatt i Oslo. Hun har en master fra Kunstakademiet i Oslo (2016), og en bachelor i skulptur og kunsthistorie fra The Massachusetts College of Art and Design i Boston (2010). Hun har også studert astronomi ved Arizona State University. De siste solopresentasjone av hennes arbeider inkluderer Galleri 54 i Gøteborg, (2018); Skaftfell Center for Visual Art, Seydisfjordur på Island (2017) og Studio 17 i Stavanger.  (2017). I 2019 var hun på en residency på øyen Örö i Finland og på Ny-Ålesunds forskningsstasjon på Svalbard. Senere i 2021 har hun en soloutstilling på Noplace i Oslo.

Åpningstider
Ons – søndag
12 – 16

Adresse
​Rådhusgata 19 ​
Anatomigården 0158
Oslo

Kontakt
E-post: post@billedkunstnerneioslo.no

BO er støttet av Kulturdirektoratet og Oslo kommune.

BO – Billedkunstnerne i Oslo © 2021.  Nettside av Medienor AS